Creëer een gezellige sfeer met de juiste woonkamerverlichting

Bij het verlichten van je woonkamer gaat het om een sfeer te creëren die je een warm en gezellig gevoel geeft. Of je nu een ontspannende ruimte wil creëren, een plek voor entertainment of iets daartussenin, de juiste verlichting kan het verschil maken. In dit artikel geef ik een aantal tips voor het verlichten van je woonkamer voor een gezellige sfeer.

Gelaagde verlichting is de sleutel

Gelaagde verlichting is belangrijk voor het creëren van een uitnodigende sfeer in de woonkamer. Je moet hiervoor minstens drie lagen licht hebben: algemeen, taakverlichting en accentverlichting. De algemene verlichting helpt om alle donkere delen van de kamer op te vullen en zorgt voor voldoende helderheid. Deze laag kan ook wel gezien worden als de belangrijkste lichtbron in de kamer. Taakverlichting wordt gebruikt voor meer specifieke activiteiten zoals lezen of knutselen. Dit type verlichting moet gericht en helder genoeg zijn om je te helpen zien wat je doet zonder je ogen te vermoeien. Tenslotte accentverlichting, dat versterkt bepaalde kenmerken in de kamer, zoals kunstwerken of architectonische elementen. Dit type verlichting helpt die kenmerken naar voren te halen en voegt wat visueel belang toe aan de ruimte.

Kies de juiste verlichting

Als je eenmaal weet welke soorten verlichting je nodig hebt, is het tijd om armaturen te kiezen. Voor algemene verlichting zijn luxe hanglampen of plafondinbouwlampen een goede keuze, omdat ze veel licht geven maar niet te veel ruimte innemen. Voor taakverlichting zijn wandarmaturen een goede optie, omdat ze gemakkelijk op ooghoogte kunnen worden gemonteerd, zodat je je nek niet hoeft te spannen bij werkzaamheden die veel aandacht vragen. Als accentverlichting werken inbouwlampen goed, omdat ze gemakkelijk kunnen worden gericht op wat je wil dat mensen in de ruimte zien.

Voeg sfeerverlichting toe

Sfeerverlichting is geweldig om een gezellige sfeer te creëren, omdat het precies genoeg verlichting geeft zonder te fel of opdringerig te zijn. Enkele goede opties zijn draadlampen (zowel binnen als buiten), kaarsen/lantaarns (echt of op batterijen) en lampen met een laag wattage (bijvoorbeeld 25 watt). Elke combinatie van deze sfeerverlichting zal helpen om een comfortabele sfeer te scheppen, waardoor je woonkamer als thuis zal aanvoelen.

Bron: www.solfelt.nl