De Scandinavische beleving: de trend voor kinderkamers in 2016

De trends op het gebied van kinderkamers veranderen langzaam en lopen geleidelijk in elkaar over. Al jarenlang kiezen ouders ervoor om de kinderkamer in te delen op een overzichtelijke, vriendelijke en minimalistische manier. Hierbij wordt vaak gekozen voor Scandinavische designs: simpel, rechttoe rechtaan, stijlvol, en niet weg te denken uit de Nederlandse kinderkamer. In 2016 blijft deze trend bestaan, maar dan met een twist. Er is namelijk meer dan ooit aandacht voor natuurlijke materialen. Wil je meer weten over de laatste mode op het gebied van kinderkamers? Dan kun je hier verder lezen.

Natuurlijke materialen

Kinderen moeten opgroeien in een natuurlijke omgeving. Dat is het gevoel dat veel ouders hebben – en daarom vervangt robuust en onbewerkt hout de witte hoogglans die de afgelopen jaren in de mode is geweest. Natuurlijk wordt daarbij veel aandacht besteed aan de kwaliteit van de materialen. Voor kinderkamers zie je dat men nog meer dan anders belang hecht aan de milieuvriendelijkheid en de duurzaamheid van de materialen en de juiste arbeidsomstandigheden voor medewerkers – iets waar veel merken dan ook aandacht aan besteden. Die authentieke houten materialen worden vaak gecombineerd met pastelkleuren, die het altijd goed doen in kinderkamers. Vooral mintgroen is populair – geschikt voor zowel jongens als meisjes, en prachtig bij het hout en ook het koper dat je steeds vaker terugziet in kinderkamers.

Duurzaam ontwerp interieur

Een unieke beleving staat centraal

Meer en meer groeit bovendien het idee dat er in de kinderkamer echt iets te beleven moet zijn, zelfs voor de jongste kinderen. Daarmee komt er meer plek voor speelgoed, grappige en interactieve decoraties, en knuffels. Kleine details en simpele accessoires kunnen een kinderkamer een geheel persoonlijke sfeer geven – iets waaraan in de laatste mode steeds meer aandacht gestopt wordt. De kinderkamer wordt daarmee steeds serieuzer genomen als woonruimte waar niet alleen je kind, maar ook jijzelf moet kunnen genieten. De kinderkamer is dan ook niet langer een oase in het huis, maar echt onderdeel van de woonruimte. Daarom kunnen concepten uit de woonkamer ook hier toegepast worden, en begint de kinderkamer meer en meer te lijken op de woonkamer of slaapkamer. Dezelfde decoratieve ideeën – vaasjes, textiel met leuke prints en patronen – worden hier, zij het in een iets aangepaste vorm, toegepast. Ook wordt groen steeds belangrijker: een plant in de kinderkamer zorgt voor een mooie en natuurlijke sfeer, waar je kind en jij van kunnen genieten.