Tips voor senior vriendelijke trappen

Trappen vind je in veel huizen, maar toch zijn er maar weinig seniorenvriendelijk. Dat is een van de redenen waarom ze verantwoordelijk zijn voor zo veel ongelukken thuis.

Het gebruik van niet-seniorvriendelijke trappen is niet alleen vermoeiend, maar ook uiterst gevaarlijk voor oudere volwassenen. Volgens de statistieken is vallen van een trap de belangrijkste oorzaak van overlijden door een ongeval bij ouderen.

Door de trapveiligheid te verbeteren kun je niet alleen vallen en uitglijden voorkomen, maar ook het leven van senioren zo veel gemakkelijker maken: ze zullen zich onafhankelijker door het huis kunnen bewegen zonder angst om te vallen. Maak je geen zorgen, je hoeft niet veel tijd en geld te investeren om de trap veiliger te maken voor senioren: met slechts een paar veranderingen kun je de veiligheid echt een stuk verbeteren.

En laten we nu eens zeven effectieve manieren bekijken om trappen echt veilig te maken:

  1. Zorg voor voldoende verlichting

De meeste senioren lijden in meer of mindere mate aan gezichtsstoornissen. Voor hen is het bijzonder moeilijk om zich veilig te verplaatsen bij gebrek aan voldoende licht. Daarom is het zo belangrijk om donkere plaatsen in je huis helder te maken en de trap is geen uitzondering.

Trappen moeten van beneden tot boven goed verlicht zijn. Het aanbrengen van voldoende verlichting is de eerste stap om trappen veilig te maken voor ouderen.

Een goede trapverlichting kan op verschillende manieren tot stand gebracht worden. Een van de gemakkelijkste oplossingen is het installeren van wandlampen. Dit kunnen automatische lampen met bewegingssensoren zijn of gewone met een gemakkelijk bereikbare schakelaar aan beide uiteinden van de trap.

Een andere oplossing is het installeren van wandinbouwlampen. Ze kunnen bijzonder handig zijn als je niet genoeg ruimte hebt voor wandlampen en, niet onbelangrijk, ze zien er ook mooi uit. In het geval van een trap met open stootborden kun je ook lichtbronnen gebruiken die onder de treden aangebracht zijn. Soms is het ook een goed idee om LED touwverlichting onder de leuningen aan te brengen, want dat maakt de trap nog helderder.

Denk bij het plannen van de verlichting van de trap altijd aan mogelijke verblinding.

Dit wil je koste wat kost vermijden, want verblinding kan het zicht van senioren belemmeren en tot vallen leiden. Je kunt verblinding verminderen door grondig te plannen, een directe gezichtslijn naar de lichtbron te vermijden, matte verf te gebruiken, en glanzende oppervlakken weg te werken.

  1. Installeer antislip trap tape of tapijt

Trappen van hout, laminaat, keramiek, of glazen tegels zijn glad, en dus gevaarlijk voor ouderen. Je kunt ze echter gemakkelijk veilig maken zonder een fortuin uit te geven.

Een optie zou zijn om de treden van stevig tapijt te voorzien of een loper voor tapijt op de trap te leggen. Je moet altijd tapijtmateriaal gebruiken dat niet glad is (vermijd polyester en olefine). Zo kun je dat doen:

Een andere, gemakkelijker uit te voeren oplossing is om antislip tapes zoals die van Antisliprubbertape.com op de treden aan te brengen of rubberen traptredebekleding te gebruiken. Deze zijn te verkrijgen in alle denkbare kleuren waaronder zwart, wit, bruin, crème, antraciet, grijs, beige.

Antislip verf is niet aan te bevelen voor trappen: vaak maken ze de treden nog glibberiger dan ze al waren. Bovendien zijn ze moeilijk te verwijderen.

Senioren hebben soms moeite om de randen van de treden te herkennen. Ze missen leidt vaak tot vallen. Om dit soort ongelukken te voorkomen zorg je ervoor dat trapneusjes goed zichtbaar zijn. Zijn ze dat niet, markeer ze dan met een felgekleurde streep.

Je kunt de veiligheid verder verhogen door antislip sokken, pantoffels, of schoenen te dragen, en schoeisel met hoge hakken en gladde zolen te vermijden.

Zijn trappen met tapijt veilig voor senioren?

Hoewel het waar is dat trappen met tapijt meestal minder glad zijn (het hangt van het tapijtmateriaal af) kunnen ze struikelgevaar opleveren als het tapijt los ligt en niet goed gelegd is.

Tapijten zijn niet de beste oplossing voor trappen met korte treden omdat ze hun diepte verder kunnen verkleinen waardoor ze gevaarlijker worden voor senioren. Een ander nadeel is dat tapijten het voor senioren moeilijker kunnen maken de randen van de treden te herkennen. Dat geldt vooral voor tapijten met patronen.

Daarom, als je een tapijt wilt gebruiken, kies er dan een die niet glad is en een egale kleur heeft. Zorg er ook voor dat je het stevig aan de treden vastmaakt.

  1. Voeg trapleuningen toe

Stevige leuningen zijn een must. Ze zijn essentieel om trappen veiliger te maken voor senioren en ze spelen een heel belangrijke rol bij valpreventie. Dat is vooral het geval bij ouderen met evenwichts- en mobiliteitsproblemen.

Het is een goede gewoonte om aan beide kanten van de trap leuningen aan te brengen, van beneden naar boven.

Vergeet nooit te controleren op stabiliteit: de leuningen moeten het gewicht van een volwassene kunnen dragen zonder schade op te lopen.

  1. Overweeg de installatie van trapbeveiligingshekjes voor senioren met dementie

Het installeren van een trap-veiligheidshekje om te voorkomen dat senioren met dementie de trap oplopen kan in bepaalde situaties een oplossing zijn. Toch zijn deze hekken niet geschikt voor alle ouderen met cognitieve stoornissen: sommigen kunnen proberen over het hek te klimmen, vooral als ze de situatie niet begrijpen.

  1. Elimineer struikelgevaar

Als het gaat om het verbeteren van de trapveiligheid, is het elimineren van struikelgevaren van essentieel belang. Veel senioren lijden aan een zekere mate van evenwichtsproblemen. Ze kunnen hun benen niet hoog genoeg optillen en ze stappen klein.

Zo kunnen ongelijke oppervlakken en obstakels op de treden tot valpartijen en ongelukken leiden. Zorg er altijd voor dat er onderaan en bovenaan de trap geen struikelgevaren zijn (zoals gekreukte of losse kleden, snoeren, schoenen, enz.). Houd ook de weg naar de trap vrij zonder rommel.

  1. Maak de randen zichtbaar

Senioren lijden vaak aan visuele beperkingen, daarom is het erg belangrijk om de randen van de treden goed zichtbaar te maken. Meestal is het een goed idee om contrasterende kleuren te gebruiken, je kunt bijvoorbeeld de randen van de treden rood verven of een andere kleur die duidelijk verschilt van de kleur van de treden.