Waarom iedereen een makelaar zou moeten inschakelen bij de aankoop van een huis

Waarom iedereen een makelaar zou moeten inschakelen bij de aankoop van een huis

Je bent op zoek naar een woning en vraagt je af of je nu wel of niet aan makelaar moet inschakelen bij het kopen van een huis. Is dit nog wel nodig nu je een volledig aanbod van de huizen op internet kan vinden? Je bekijkt thuis rustig iedere avond welke huizen er te koop zijn en of er al nieuwe huizen worden aangeboden. Je kan zelf een afspraak maken voor bezichtiging en je bespaart dan een hoop geld, toch? Dit is vaak niet het geval. Het is een misvatting dat een aankoopmakelaar niets toevoegt bij het kopen van een huis.

Een huis kopen is niet niks

Een huis kopen is toch echt iets anders dan het kopen van een bankstel of een nieuwe auto. Zelfs bij de aankoop van een auto is enige technische kennis al handig en levert het veel voordeel op als je hierbij goed onderhandelt. Toch gaan hier veel mensen mee de mist in. Laat dit niet gebeuren bij de aankoop van je huis. Een makelaar let bij het bekijken van een huis om andere dingen dan de koper. Hij kan goed de technische staat van het huis bekijken en heeft ook informatie over de buurt en eventuele plannen van de gemeente hiermee.

Als het huis wat ouder is of in twijfelachtige staat verkeert dan zal een makelaar dit opmerken. Hij zal een bouwkundige keuring kunnen regelen en mochten er verborgen mankementen gevonden worden, dan zal hij het aankoopbedrag een stuk naar beneden kunnen krijgen. Ook als de gemeente plannen heeft met de omgeving, is hij hiervan op de hoogte. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat er volgend jaar in het prachtige stukje groen gebouwd gaat worden door de gemeente. Dit wil je graag weten voor je over gaat tot de aankoop van het huis. Maar het kan ook voordelige informatie zijn zoals de bouw van een basisschool of speeltuin in de buurt. Dit zijn zaken die meewegen of je het huis inderdaad graag wilt en wat je ervoor wilt betalen.

Een makelaar bespaart je geld door goed onderhandelen

Bij de aankoop van een huis is het verstandig te onderhandelen. Een makelaar kan dit als geen ander. Als je dit zelf moet doen twijfel je vaak hoe ver je kan gaan in de onderhandelingen en of dit wel gepast is. Door ook hiervoor een makelaar in te schakelen verdien je de kosten ruimschoots terug.

Bron: Woltjer Makelaardij